Jdi na obsah Jdi na menu

Úplněk: Může za naše zlé sny?

13. 2. 2020

Doba, kdy Země stojí přesně mezi Měsícem a Sluncem, má v sobě podle esoteriků něco magického. Úplněk údajně ovlivňuje psychiku a některé fyzické projevy našeho těla. Během spánku prý jeho tajemná energie vyvolává děsivé sny. Jak je to možné? A lze se toho nějak vyvarovat?

 
Legendy hovoří o tom, že v čase úplňku vycházejí ze svých doupat nejrůznější nestvůry, probouzejí se vlkodlaci a na loukách hluboko v lesích tančí lesní víly a žínky. Jenže měsíc ve svém plném tvaru není jen předmětem mnoha pověstí o tajemných tvorech tam někde venku. Stále častěji se hovoří o jeho vlivu na člověka. Podle mnoha badatelů prý za úplňku přibývá nehod a katastrof, lidské podvědomí se automaticky zbavuje nashromážděných strachů a negativních emocí. Lidé jsou častěji sklíčení a v nejhorších případech se propadají do depresí. Zároveň ale v mnohých roste podrážděnost a agresivita. Může za vším stát vliv úplňku na naše sny?

Úplněk a sny

Lidé z esoterických kruhů jsou přesvědčeni, že s úplňkem je spojena zvláštní energie, která na člověka působí, právě když spí. Sny jsou prý během úplňku dynamické a velmi živé a neumožňují člověku tak důkladný odpočinek, protože nadměrně zaměstnávají náš mozek. Často v nich prý vyplouvají na povrch potlačované emoce a negativní střípky našich duší. To je prý hlavní důvod, proč se říká, že úplněk způsobuje špatné sny. Není to ale pravidlem. Druhou stranou mince je romantické či erotické snění, se kterým se během úplňku také setká velká část lidí. „Každý úplněk ovlivňuje intuici, lásku a spiritualitu. Vztahuje se k němu vodní energie, která působí na pohyb a rytmus těla u žen,“ vysvětluje americká psychoterapeutka Mabel Iam s tím, že s energií úplňku lze velmi dobře pracovat.

Co na to vědci?

Mnozí vědci poukazují na neexistenci průzkumů, které by jednoznačně potvrdily, že má úplněk skutečný vliv na lidské zdraví. „Například rozsáhlá analýza z roku 1985 nepřišla s žádným přesvědčivým důkazem, že by úplňky vedly k vyššímu počtu psychiatrických hospitalizací, poruch, vražd či jiných trestných činů,“ říká americký publicista Charles Q. Choi (*1977). Takové tvrzení ale mnoho jiných badatelů rozporuje. Například výzkum chronobiologa Christiana Cajochena (*1964) prokázal, že se při úplňku spánek zkracuje v průměru o desítky minut a jeho kvalita se zhoršuje až o 30 procent. Za vše prý může snížená hladina melatoninu, hormonu, který v našem těle řídí rytmus dne a noci a je zodpovědný za dobrý spánek. Co ale za jeho snížením během úplňku je, se přesně neví. Jde o větší intenzitu světla?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

PARANORMALITY.cz - PARANORMALITY.cz

10. 12. 2021 22:49

Nový web o paranormálních jevech!!

https://paranormality.cz